Kefirului de Lapte
Manualul Kefirului de Lapte
Kefirul de lapte este un aliment traditional a carui origine exacta nu mai este cunoscuta. Se presupune ca este originar din Tibet si in acest sens i se mai spune ciuperca tibetana de lapte. Aceeasi ciuperca produce kefirul caucazian considerat explicatia longevitatii deosebite intalnita la populatia montana caucaziana care foloseste pe larg kefirul in alimentatie.Ilia Mecinikov studiind efectele iaurtului bulgaresc traditional asupra sanatatii a constatat ca si satenii bulgari folosesc susele de kefir in producerea acestui iaurt de casa cunoscut in intreaga lume si care din pacate este astazi inlocuit cu produse pasteurizate care nu au valoare pentru sanatate deoarece prin pasteurizare dupa fermentare .enzimele,bacteriile benefice pentru colon (exemplu lactobacillus bulgaricus) sunt distruse rapid prin incalzirea la peste 56 grade Celsius.
In multe tari kefirul a fost utilizat in scopuri terapeutice.
Vom da cateva exemple mai semnificative privind utilizarea kefirului de lapte in medicina populara:
In primul rand ea a fost utilizata in boli gastrointestinale si in acest sens el reprezinta cel mai bun remediu pentru constipatiile severe.
CONSTIPATIE
Oamenii utilizeaza pentru constipatie produse sintetice sau naturale(senna,crusin)care irita intestinul gros provocand miscari care sa duca la eliminare).Aceste iritante au multiple efecte negative. In primul rand produc obisnuinta astfel incat beneficiarul tratamentului devine dependent de produs iar mai tarziu nici utilizarea produsului nu mai rezolva constipatia..In plus substantele iritante afecteaza si alte organe,.De exemplu ele nu se recomanda sa fie folosite de catre femeile insarcinate fiindca pot determina avort.
Utilizand kefir in cantitate 0,5 pana la un litru pe zi constipatia dispare intr_un timp scurt iar acest lucru este insotit de un efect benefic cu totul deosebit si important si anume popularea colonului cu bacterii benefice care protejeaza impotriva cancerului de colon si a bolii intestinului semipermeabil.Intestinul semipermeabil constituie prin consecintele lui una din cele mai grave probleme de sanatate.Intestinul in starea lui sanatoasa permite trecerea prin peretele lui a produsilor de digestie necesari functionarii organismului.In conditiile in care peretele intestinal sufera deteriorari particule proteice trec in sange unde determina reactii de aparare din partea sistemului imunitar generand bolile autoimune cum sunt diferite tipuri de reumatism,scleroza multipla ,diabetul copiilor si tinerilor.
Kefirul prin compozitia sa enzimatica are efect reparator asupra mucoaselor inclusive a zonelor ranite in asa fel incat trversarea peretilor intestinali de catre particule mari care determina reactii autoimune nu mai este posibila si riscul bolilor autoimmune scade mult chiar la persoanele cu fond alergic.In cazul diareilor cronice, kefirul este utilizat cu mult success dar doza zilnica folosita trebuie sa creasca continuu dela 100 ml zilnic pana la 400_500ml.
GASTRITE, ULCER
Kefirul are un efect reparator asupra mucoaselor asfel incat utilizarea lui a dus la vindecarea gastritelor si a ulcerelor chiar in stadii periculos de avansate .In aceasta situatie kefirul trebuie consumat in doze de 200ml inainte de fiecare masa cu cel putin 20 de minute si trebuie sa fie kefir proaspat dupa o fermentare de maxim 12 ore la o temperatuae sub 25 de grade C.elsius
DIABET
O boala cronica cu extindere imensa in prezent este diabetul zaharat de tip 2. Kefirul constituie in cazul diabetului atat aliment cat si remediu. In cazul diabetului se recomanda utilizarea a cel putin un litru de kefir pe zi repartizat in timpul meselor.In aceasta situatie se recomanda o fermentare de peste 12 ore la temperatura camerei pentru a reduce cantitatea de lactoza din continutul kefirului cat mai mult.Kefirul fermentat mai mult timp este mai acru astfel incat recomandam utilizarea unor tablete de carbonat de calciu in timpul consumului de kefir.Prin reactia carbonatului cu componentii acizi din kefir vor aparea saruri de calciu cum este lactatul de calciu cu efecte pozitive asupra metabolismului.
BOLI CARDIO-VASCULARE
Enzimele continute in kefirul preparat au o actiune pe vasele de sange in sensul reducerii placilor lipidice calcifiate,readucand elasticitatea vaselor de sange ceea ce duce la normalizarea tensiunii arteriale si la scaderea riscului de accidente vasculare cerebrale si de infarct miocardic.Exista o influenta considerabila in reducerea nivelului de colesterol la persoanele cu hipercolesterolemie.Utilizarea profilactica in acest domeniu a kefirului este foarte recomandata.
CRESTEREA IMUNITATII
In primul rand este cunoscut ca imunitatea in proportie de circa 80% isi are originea in colon.Colonul omului modern chiar in stare de sanatate aparenta este poluat cu resturi alimentare neeliminate de mult timp.In plus aproape toti oamenii folosesc antibiotice din care de multe ori abuziv.Aceste antibiotice ucid flora bacteriana normala a organismului reducand imunitatea naturala si lasand in acelasi timp loc pentru bacterii de putrefactie ale caror secretii intoxica organismul accentueaza procesul de imbatranire si grabeste aparitia cancerului de colon si a bolilor reumatismale
Vinecatorii rusi inainte de aparitia antibioticelor foloseau kefirul pentru vindecarea tuberculozei pulmonare.
ANTIIMBATRANIRE
Una din cele mai cercetate produse naturale antiimbatranire,justificata prin consttarea ca personae din comunitati consumatoare de kefir ating varste impresionante in stare de sanatate foarte buna si de luciditate mentala exceptionala ,fara a suferi de nenumaratele afectiuni legate de varsta inaintata.
COSMETICA FACIALA,CORPORALA SI INGRIJIREA PARULUI
Pentru tenure grase si acneice se recomanda 3 etape zilnice de utilizare a kefirului fermentat 24 de oreca masca faciala in amestec cu un galbenus de ou la 50 ml de kefir,aplicata masca timp de 10 minute si spalarea fetei cu apa calduta.
I ncazul tenului uscat se aplica kefir cu timp de fermentare de maxim 12 ore direct si se indeparteaza cu apa calduta dupa 20 de minute.Kefirul se poate aplica zilnic pe petele pigmentare se lasa sa se usuce si se spala usor cu apa rece.Masajul radacinilor parului cu kefir duce la regenerarea acestuia iar in timp se observa indesirea paruli,recomandandu-se si consumul zilnic a cel putin 500 ml de kefir.
CUM SE PREPARA KEFIRUL
Kefirul de lapte primit sub forma unor conglomerate albe se poate prepara cu lapte sau cu substituenti vegetali de lapte.Granulele se cufundain proportie de o lingurita la 200 ml de lapte ,intr-un vas ceramic,din sticla sau din plastic dar nu metalic deoarece contactul cu metalele inclusiv inoxul poate..duce la distrugerea
conglomeratelor.Se lasa sa fermenteze timp de 12-36 de ore in functie si de temperatura. spatiului unde se produce
fermentarea.Se strecoara continutul vasului folosind o sita din plastic.Noi recomandam ca ulterior ciupercutele sa fie spalate cu lapte dulce adaugat si alta cantitate de lapte si reluat procesul de fermentare.Kefirul este un preparat bacterian de aceea trebuie sa lucram cu vase curate pentru a nu produce impurificarea lui cu germeni de fermentare din mediu.Din acelasi motiv chiar accentuam acest lucru laptele nefiert contine fermenti naturali distincti de cei din kefir si care perturba procesul de fermentare specific kefirului
Recomandam ca laptele utilizat sa fie pasteurizat pentru eliminarea fermentilor naturali si lasati astfel sa actioneze fermentii de kefir care in cursul a mii de ani au aratat ca duc la rezultate mult superioare laptelui batut.
Kefirul nu este lapte, ci un produs de digestie din lapte, generat de microrganismele care in ansamblul lor le numim ciuprca de kefir asa cum mierea este rezultatul digestiei nectarului sau manei sub actiunea enzimelor secretate de albine si ca atare fiind un produs predigerat are urmatoarele caltati :
Este un aliment dietetic si de crutare menajand enorm,ficatul,pancreasul stomcul in procesul de digestie ceea ce este foarte important stiind ca organismul depune un mare efort in asimilarea hranei pe care bolnavii in stare foarte grava,convalescentii pot daca folosesc alimente predigerate cum este kefirul sa-depuna pentru procesul de vindecare.Copii pentru procesul de crestere au nevoie de asfel de alimente de crutare pentru ca organismul lor sa se ocupe cu propria constructie iar forta vitala san u se risipeasca pentru digestie.Consumat cu regularitate crutarea organismului sanatos incetineste mult procesul de imbatranire si de instalare a bolilor degenerative care sunt foarte frecvente la varste inaintate explica longevitatea deosebita si starea de bine intalnita la comunitatile in care kefirul se consuma in mod traditional.
Importanta kefirului pentru starea de sanatate nu consta in aceea ca el contine vitamine sau acizi cu efecte benefice asupra sanatatii, ci in continutul de enzime. Enzimele sunt substante pe care organismul le secreta el insusi sau le obtine din alimente si care participa la toate reactiile chimice din procesele metabolice care permit ca omul sa traiasca.Odata cu inaintarea in varsta, capacitatea proprie de producere de enzime scade, iar pe de alta parte cantitatea de enzime care este adusa de hrana in organism este diminuata de faptul ca enzimele se distrug la temperaturi mult inferioare temperaturilor la care se prepara hrana.De asemenea, majoritatea alimentelor care se consuma crude, cum sunt fructele si legumele in salate, de obicei sunt culese in stare necoapta, iar enzimele pe care le contin inainte de maturizarea deplina sunt in cantitate prea mica.
Organismul uman traieste in simbioaza cu bacteriile intestinale care au o masa mare si roluri importante in organism, cum sunt: producerea de vitamine, descompunerea resturilor alimentare pe cai chimice, care evita putrefactia si auto-intoxicarea organismului. Aceste micro-organisme sunt extrem de pretioase, iar utilizarea sistematica a kefirului de lapte duce la pastrarea acestei flore intestinale benefice si la reconstituirea ei daca o alimentatie prea agresiva si mai ales utilizarea antibioticelor au dus la disparitia sau diminuarea ei.
Atragem atentia ca daca vreti sa beneficiati de imensele avantaje pe care kefirul le ofera prin consum regulat, cum ar fi: cresterea longevitatii, a starii de bine, o limpezime mentala deosebita, kefirul trebuie preparat in casa, deoarece cel din comert, prin pasteurizare si conservare, devine un aliment mort si ineficient, asa cum este mierea supusa proceselor de incalzire.